Госпожо Таскова, чрез конкурс за есе търсите героите на

...
  Госпожо Таскова, чрез конкурс за есе търсите героите на
Коментари Харесай

Кръстина Таскова от ВОЛЯ: Всеки град има своите герои

 
Госпожо Таскова, посредством конкурс за есе търсите героите на Стара Загора. Каква Ви е концепцията?
Така е. Поканих възпитаници, учители, жители, всички, които са привлечени от историята на родния си край, да ми изпратят къси биографични разкази за забавни персони и случки от Стара Загора. За хора, които по някакъв метод са помогнали на жителите на града, на самия град, които досега не са задоволително разпространявани и почетени. Сигурна съм, че има такива. Всеки град има своите герои. Идеята ми е дружно да ги възродим, да напомним какво са дали на града ни.
Има ли някакви специфични условия към текстовете?
Единствено да са в границите на две страници и да ми ги изпратят на мейла, посочен в профила ми във Facebook. Всеки е свободен да напише историята на дадена персона както откри за добре, както го усеща. Ще се веселя да откликнат освен възпитаници, само че и по-възрастните поданици на общината, тъй като евентуално точно те пазят забавни мемоари или са чували истории за благородството на заралии от своите предци. Няма условия за висок жанр или литературни умения. Това не е тематика по литература. Събирам обстоятелства, имена, любопитни истории. Така че участниците дано не се тормозят за това, а просто да напишат каквото знаят.
Срокът е до 15 май. Какво ще се случи след това с есетата?
Конкурсът беше разгласен неотдавна и евентуално за някои хора времето не е задоволително, с цел да съберат нужната информация. Може да се наложи да удължим периода. А по-късно жури ще прегледа изпратените текстове и ще дефинира трите, които показват най-интересната история или персона.
Какви са премиите за спечелилите?
Наградите са персонално от мен и са избрани суми- 200 лв. за първа премия, 150 лв. за втора и 100 лв. за трета. Вярвам, че това ще е прекрасен жест на поддръжка към хората, които са си създали труда да поразровят архивите, фамилните албуми, написали са текст и са ми го изпратили. Вярвам, че самодейността ще бъде от изгода за Стара Загора, тъй като по този начин ще допълним историята на града. А и ще черпим ентусиазъм от направеното от тези преди нас.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР